Populäraste

Är periodare bättre än mördare?

Alkoholismen enligt Susanna Alakoskis “Svinalängorna” Av JK

Stjärnor i reconsioner

Tydligt är missbruk en huvudsak i boken av “Svinalängorna” av Susanna Alakoski. Berättelsen ger oss en djup medvetenhet av missbruk och dess påverkan på familjen och samhället. Det finns kritiker som säger att Alakoski har överdrivit problemet men i alla fall kräver vi all till någon i närheten som är påverkad av missbruk lika hårt.

Leena som berättar historien flydde från Finland med sina föräldrar till Sverige under 1970-talet. Svårigheter som uppstod från denna flykting var förmodligen en orsak till Leenas föräldrars missbruk. Efter ett tag flyttar de från Ystad till ett nybyggt bostadsområde i Stockholm som snabbt blir det kallat Svinalängorna men detta är lyx för Leena och hennes föräldrar. Men den lyxiga lägenheten löser inte Leenas familjs problem och missbruket.

Leena har inte hört om vad säger man till hennes farföräldrar innan Karin säger till henne under en simning. “Din pappa är periodare Leena.”, säger Karin. Försätter hon “Det är någon som dricker i flera veckor.”. När Leena smakar ordet., hon tycker att det är inte så illa och verkar bättre än mördare. Men ändå mördar detta problem Leenas barndomsdrömmar och orsaker många besvär för hennes familj.

Det är inte bara pappa som är periodare utan att mamma också är periodare. Det var pappa som tog initiativet. Det var mamma som inte protesterade.” (s. 254) Men mamma moralisera detta och säger till Leena att hon dricker för att “stå ut med din pappa”. (s. 153)

“Veckorna gick, månaderna” och Leena lär henne när en period börjar. “Den kom som en chock varje gång.” Och hon märker från tygpåsen som hänger på cykel styret och mammas skrikande och allt snabbare kroppsrörelser då stirrar pappa på golvet och svär han. Hennes föräldrar bråkar och pappas svärord kvarstår och upprepas i Leenas huvud, “ Fitta. Hora. Fitta, hora. …”. Alltså vill Leena vara ute och tycker att “Jag ville simma tills jag dog.”.

Eftersom Leenas föräldrar är alltid fulla tar hon på sig mycket ansvar än en ung flicka ska. Ett tillfälle som berör läsaren är när pappan slår Leena. Det visar att missbruket inte bara leder till psykisk påverkan utan det sker att orsaka fysiska skador.

Hon har en äldre bror, Markku, som tål inte situationen då lämnar han huset. Men ändå nykter han också. Hennes lilla bror slutar kontakta med andra personer och äta och blev misshandlad. Då löser Sakari problemet därigenom att självmördar (enligt film). Missbruket och “periodare” är inte heller bättre än mördare utan att dessa mördar familjs glädje och barns framtid.

Leena är inte ensam, det finns många barn som mördar alkohol missbruk deras drömmar. Föräldrars missbruk påverkar både fysiskt och psykiskt. Missbruk påverkar också familjs ekonomi som kommer i själva verket att försämra läget. Det sker att såna barn inte kan resa eller ha vad som ungar ska eftersom “pappa super upp pengarna”. Svinalängorna visar bara toppen av detta isberg. Alkohol problemet löses inte bara genom begränsning av doser genom Systembolaget. Barn som uppfostras i en påverkade familjen är den nästa missbrukare. Barn som uppfostras i såna familjer ska vi ge också stöd.

Gilla oss - 99%

99%

User Rating: 4.9 ( 4 votes)

Back to top button
%d bloggare gillar detta:

AdBlock upptäckt!

Hej, läsare i Sverige. Om du använder AdLanda ofta är detta meddelande till dig. Inaktivera AdBlock (reklamblockerare) på AdLanda.