Populäraste

Tio i Topp: BÄSTA SVENSKA RÄTTER

DE 10 BÄSTA SVENSKA MATVARORNA

Stjärnor i reconsioner

Så jag har visat dig det värsta , och (förvånansvärt), de flesta svenska folket som jag vet inte överens med mina val. Sedan jag skrev den föregående listan har jag lärt mig en annan maträtt som verkligen borde ha gjort sig till; “Svartsoppa” eller “Svart soppa”. Det är i princip blod, kokt med lager och serverat som soppa. Inte heller ett litet blod, men den viktigaste ingrediensen. Så det är en skål med varmt blod. Smaskigt.

Oavsett hur mycket mängden läckra livsmedel här  väger uppväger de mer konstiga kulinariska sakerna. Faktum är att det finns så många goda saker här att jag verkligen hade en riktigt svår tid att komma upp på listan eftersom jag så småningom tänkte på två mer som jag gillar lika eller så

Det är en topp 10 men inte en topp 100, så jag har försökt att behålla det som du helt enkelt måste ha om du befinner dig i dessa delar.

Läs vidare för de bästa 10 bästa svenska matvarorna:

SMÖRGÅSTÅRTA , SILL , VÄSTERBOTTENSOST , PRINSESSTÅRTA, NYPONSOPPA , SOCKERKAKA, CLOUDBERRIES, ÄLG, VÅFFLOR , KRÄFTOR.

10 – CLOUDBERRIES

Jag hade aldrig hört talas om dessa innan jag träffade min fru. De är inte särskilt kända utanför Skandinavien, det verkar även om de växer i några delar av USA. De är infödda i alpina och arktiska tundra och boreala skogsområden, vilket innebär att de växer mest i Taiga-bältet . Föredragna våta, myrka områden, plocka dem kan vara smärta på grund av myggor, men belöningen är värt besväret. Om människor snubblar över en bra cloudberry lapp i skogen kommer de ofta att hålla det hemligt eftersom de ibland kan vara svåra att hitta i någon stor överflöd.

Smaken och lukten har rika rosiga anteckningar och fröna inuti är stora och hårda (bra, inte stora, men stora i jämförelse med säg en hallon … de är ungefär 2 gånger så stor som en hallonfrö). De smakar bra, och jag kan inte vänta med att komma ut i skogen och hitta lite på hösten!

9 – VÅFFLOR (VÅFFLOR)

 

Okej, du kan också få våfflor i andra länder, men de är definitivt en mycket svensk sak. En välgjord våffla , toppad med vispad grädde och molnbärs sylt … du kan inte riktigt få ett bättre mellanmål eller frukost.

8 – ÄLG

Naturligtvis är älg inte unik för Sverige, men det är definitivt något som är storleksordning vanligare här än, säg, Frankrike. Det var också en del av en av de bästa restaurangrätterna jag någonsin har haft när jag åkte till Stockholm. Braised älg på en säng av potatismos, rostade rotgrönsaker toppad med vattenkryddor och en krämsås. Bara fantastiskt. Beef tenderloin är fantastiskt när det är lagat rätt, men om du vill ha en helt mer komplex och “vild” smakprovning av rött kött, gå till älg om du någonsin har chansen.

7 – KRÄFTOR (KRÄFTOR)

Aaah, finns det någon bättre tid på året i Sverige än i augusti? Rikliga mängder av olyckliga kräftor konsumeras under traditionella  kreftskivor , eller kräftfester. Tillfälligt är min fru födelsedag i augusti så du kan gissa vad vi ska äta för hennes födelsedagsmåltid! Dessa läckra kräftdjur är lagade med salt, socker och dill vilket ger dem en otrolig smak. De äts då som det är, men det är också trevligt att göra en smörgås ut ur dem med lite rostat bröd, lite mild ost och lite aioli .



6 – SOCKERKAKA

Visst, varje land har sin motsvarighet till detta. Amerikanerna har sin pundkaka, briterna har sin Victoria Svamp , men det här är bara bra. Först och främst blir det inte en liten torr sten efter några dagar. För det andra handlar det bara om den enklaste kakan som det är möjligt att göra, och det smakar underbart. Recept här , för dem som vill prova!

5 – NYPONSOPPA (ROSE-HÖPSOPPA)

Jag kunde inte hitta ett bra foto av roséssoppa, tyvärr är höftarna mer än en smidgen bättre än den faktiska soppen. Svenskarna är säker på att älska sina fruktsupper, men det är inte en soppa som består av lager och lök och så vidare. Det är typiskt som en tjock juice. Rosehips är kokta med vatten och socker för att extrahera smakerna, och sedan är blandningen spänd och förtjockad med potatismjöl. Vissa människor äter det varmt från en skål med en sked. Personligen gillar jag det kyldt i ett glas. Oavsett hur du konsumerar det, har det en massa C-vitamin i det, så det är något. För dem som inte gillar rosenhöna (det har en ganska unik smak) kan du också få blåbärssoppa och till och med andra smaker som jordgubbar dessa dagar.



4 – PRINSESSTÅRTA

Jag behöver inte säga mycket om prinsessakakan . Vissa av er kanske redan känner till det. För er som inte gör det, är det enkelt, elegant och gott. Lager av svamptårta, sylt, mandelpasta och en stor mängd vispgrädde, alla täckta i en mjuk, (traditionellt) grön marsipankupol. Det är lätt – det är inte så sött, inte för fylligt – det kan kanske vara att det är ” lagom “. Det är bara perfekt och väldigt populärt!

3 – VÄSTERBOTTENSOST (VÄSTERBOTTENSOST)

Så, Frankrike är förmodligen “ostkapitalet i världen”, men de tenderar att gå in för många mjuka ostar. Ibland vill du ha något hårt och smuligt och jag tycker verkligen att detta är en av de bästa ostarna jag kan tänka på. Den har en unik skärpa som gör smaken ganska olik allt annat du kanske har haft. Jag hör det faktiskt ganska lätt att få från IKEA i USA, så kolla om du har en chans. Det är bara gjort av ett företag , på ett ställe, och skulle du inte veta det – det företaget ligger bara 55 km från var jag bor, på ett ställe som heter Burträsk.

Osten är enormt mångsidig och lånar sig väl till alla slags rätter. Det finns till och med en kakaffär i stan som gör kakor som har strimlat Västerbottenost inuti (och de är utsökta!).

2 – SILL (SILL)

Svenskar gör fantastiska saker till sill. Nu är fisk inte allas kopp te, men för de av er som gillar det är du en godbit. Syltad sill, härdad sill, sill i vitlöksås, sill med dill, sill i senapssås … sorterna är bara överdrivande och när du ser några sillburkar ut på bordet, vet du bara att du är ute efter en behandling. Servera det på det enklaste sättet med vissa potatis, hackad lök och kokt ägg, kanske med en skiva hårdbröd och du har redan skaffat dig en god måltid eller uppåt och gör dig till en traditionell svensk julspridning och har den som del av det. Om du råkar komma över lite härdad sill så är det här ett bra, enkelt salladrecept .

1 – SMÖRGÅSTÅRTA (SANDWICHKAKA)

Klovnen som gjorde en lista över de “mest hemska svenska livsmedel” som jag läste nyligen vågadeatt sätta detta på sin lista. Detta?! Deras resonemang? “Smörgåsar och andra salta livsmedel ska inte vara tårta”. Vet vad jag säger till det? “Skrik mig en flod och kom över dig”. Det är inte en tårta, imbeciles. Det kallas bara det för att det ser ut som en, på ungefär samma sätt som en “blöjakaka” är inte en tårta (men en riktigt cool present för förväntade föräldrar). Det här är bara Guds mat, och det bästa är någonting går – och brukar det göra. Det är i grunden en stor flerskiktad smörgås fylld med paté, skivad kött, rökt lax, räkor och sedan täckt av ett gott lager av något som crème fraîche och majonnäs, dekorerad som ovan och serveras sedan i skivor. Kan jag höra dig säga “ja tack!”? Jag har ett recept här – även om det var ett tag tillbaka och som sådan ser inte mitt foto så stor ut.

Hoppas du njöt av listan alla. Har du en favorit svensk mat som jag inte listade här? Låt mig veta i kommentarerna

Gilla oss - 100%

100%

User Rating: 5 ( 2 votes)

Back to top button
%d bloggare gillar detta:

AdBlock upptäckt!

Hej, läsare i Sverige. Om du använder AdLanda ofta är detta meddelande till dig. Inaktivera AdBlock (reklamblockerare) på AdLanda.